3 tips om te voorkomen dat je gasten de bruidsfotograaf belemmeren

“Ha! Ik heb een betere foto dan de trouwfotograaf!”

Een gast schoot eens tevoorschijn voor mijn camera, precies op het moment dat het bruidspaar elkaar een zoen gaf aan het einde van de ceremonie. Met haar iPhone nam ze een foto en zei: "Wat een moment om te vastleggen!" Maar helaas, gasten die de trouwfotograaf belemmeren kunnen een groot probleem vormen voor jouw prachtige trouwfoto's.

Het lijkt erop dat iedereen tegenwoordig een fotograaf wil zijn, of het nu met een DSLR, compactcamera of mobieltje is. "Te veel chefs verpesten de maaltijd" en dat geldt ook voor trouwfoto's. Sommige gasten zijn zich misschien niet bewust van het feit dat ze in de weg staan, terwijl anderen het bewust doen. Het resultaat is hetzelfde: verstoorde foto's en teleurgestelde bruidsparen.

Als professionele trouwfotograaf maak ik dit regelmatig mee en ik zie steeds meer bruidsparen op zoek naar een oplossing. Gelukkig zijn er manieren om gasten te begeleiden en te bewust te maken van de impact die ze kunnen hebben op de trouwfoto's. In dit artikel geef ik je 3 tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw gasten de trouwfotograaf niet meer storen en jullie de foto's krijgen waar jullie voor betaald hebben!

Probleem: het schot blokken

Heb je ooit de verleiding gevoeld om een foto te maken tijdens een trouwceremonie, en dus uit je stoel op te staan en je camera boven te halen? Of heb je wel eens snel een foto gemaakt met je mobiele telefoon? Wij zijn er zeker van dat we je niet hoeven te vertellen dat je dit beter niet kunt doen. Hoewel het misschien onschuldig lijkt, gebeurt dit meestal op cruciale momenten tijdens de ceremonie, zoals de binnenkomst van de bruid, de zoen en het vertrek van het paar. En voordat je het weet, is de trouwfotograaf (die je hiervoor hebt ingehuurd) gefrustreerd omdat het frame vol staat met ruggen, hoofden en telefoons, in plaats van de hoofdrolspelers: de bruid en de bruidegom!

Dus denk aan de trouwceremonie als aan een wilde achtbaanrit en houd alles, van je handen en armen tot je telefoon en camera, binnen de auto. Wil je tenslotte herinneringen hebben aan gasten die gefocust zijn op hun mobiele schermen of aan gelukkige gezichten die genieten van jullie viering? Laat de fotograaf zijn werk doen en geniet zelf volop van de dag.

Oplossing: Ontkoppel je ceremonie

Laat je gasten weten - via de uitnodiging, je bruiloftswebsite, een bord bij de bruiloft, een opmerking van de Babs tijdens de ceremonie, de ceremoniemeester of een combinatie van deze dingen - dat je graag wilt dat ze hun mobieltjes, camera's uitschakelen en de ceremonie volledig kunnen genieten. Je hebt een professionele fotograaf ingehuurd die voor je foto's maakt, en je zou liever hebben dat alle gasten volledig aanwezig zijn op je bruiloft.

Als fotograaf zorg ik dat binnen een week jullie foto's bewerkt zijn en opgeleverd in de online gallery. Op deze manier kunnen jullie al direct genieten van de mooie foto's welke jullie ook met de gasten kunnen delen zodat de gasten zich ook betrokken voelen bij jullie bruiloft.

Probleem: Afleiding

Dit is ook zo'n typisch geval op een bruiloft. Tijdens het maken van de groepsfoto’s staan meerdere gasten met hun mobieltjes of camera's klaar om foto's te maken. Dit is wel een mooi moment omdat de familie en vrienden bij elkaar staan en dit moment komt niet heel vaak voor. Dit geeft wel het volgende probleem aan - naar welke camera moeten de gasten die op de foto gaan naar kijken?

Herken je een groepsfoto met het bruidspaar gezien, waarbij iedereen ergens anders heen lijkt te kijken? Meestal gebeurt dit wanneer er meerdere gasten of familieleden achter de fotograaf staan die foto's maken. Het is net alsof de paparazzi klaar staan met hun camera's op een evenement met rode loper en niemand weet wie ze moeten aankijken.

Oplossing: Vermijd de drukte

Wanneer het tijd is om groepsfoto's te maken roept de ceremoniemeester dit vaak om en geeft aan dat ze de fotograaf moeten volgen. Ze geeft ook aan dat het beter is om de fotograaf de foto's te laten maken want de gasten krijgen allemaal de foto's toegestuurd door het bruidspaar. Om de foto's er zo spontaan mogelijk uit te laten zien is het zaak dat we niet te lang bezig zijn met de groepsfoto's. Wanneer er gasten met mobieltjes staan worden de gasten afgeleid en kost het allemaal extra tijd en dat is zonde.

Probleem: Mensen die aanwezig zijn

Er zijn mensen die denken dat een bruiloft alleen om hen draait. Deze personen zijn er niet altijd, maar als ze op je bruiloft komen, weet je al wie ze zijn voor de ceremonie begint. Zij doen alles om te laten zien hoe 'belangrijk' ze zijn en zorgen ervoor dat zij het middelpunt van de aandacht worden. Ze storen de fotograaf om hun eigen foto afzonderlijk te nemen en willen direct het resultaat op de camera bekijken. Wanneer ze de foto niet goed genoeg vinden willen ze dat de fotograaf er nog een maakt, maar ze vergeten dat er nog veel andere gasten zijn die ook aandacht verdienen. Het is bijna niet te geloven, maar deze mensen vind je echt op bruiloften en zijn erg aanwezig.

Oplossing: Boek een fotograaf met mensenkennis

Als bruidsfotograaf heb ik veel mensen kennis en ben ik gemakkelijk in omgang. Daardoor herken ik vrij snel met wat voor mensen ik te maken heb en kan daar goed op anticiperen. Als fotograaf moet ben ik in staat om op een beleefde manier uit deze situaties te komen zonder iemands gevoelens te kwetsen.

Ik hoop dat je met dit artikel de problemen herkend en deze oplossingen goed kunt gebruiken. Wil je meer weten of heb je vragen laat het me weten.

 
Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Trouwfeest in Het Paleis - Schiedam

Volgende
Volgende

Bruidsfotografie Puurr aan de Vliet: Esther & Bart's Leidschendam-Voorburg Bruiloft