5 redenen waarom doe je een first look op je trouwdag zou doen

Wat is een first look?

Een first look is het moment op de trouwdag waarop het bruidspaar elkaar voor het eerst zien. Denk hierbij aan het moment dat de bruidegom zijn bruid gaat ophalen. De First Look is een speciaal moment samen waarbij het koppel in een intieme setting elkaar ontmoeten, soms in het bijzijn van een selecte groep geliefden. In tegenstelling tot traditionele bruiloften waarbij het paar elkaar tijdens de ceremonie bij het altaar elkaar pas ziet.

Ik fotografeer al meer dan tien jaar bruiloften en merk dat bruiloften met een first look een mooier moment zijn dan de traditionele variant. 

Dit artikel is iets meer vanuit het oog van een bruidsfotograaf geschreven richting. Ik  probeer het artikel wel in evenwicht te brengen waardoor het ook zeker interessant is voor bruidsparen. Dus lees tussen de regels door en lees vooral de delen die voor jullie belangrijk zijn.

Mijn 5 tips voor de first look

1. Het geeft je rust

Wanneer jij het type bent die niet graag in het middelpunt staat, dan is dit een geweldige optie. Ik merk dat de meeste bruidsparen voor de ceremonie best zenuwachtig zijn, zelfs de mensen die nooit gedacht hebben dat ze zenuwachtig zouden worden, werden plotseling zenuwachtig. Eerlijk is eerlijk, je bruiloft is een van de belangrijkste dagen van je leven.

Het moment dat je elkaar voor het eerst gaat zien kan (afhankelijk van wat voor type je bent), kan leiden tot een hoop stres. Ik wil je niet bang maken hoor, het gaat allemaal goed komen!

Wanneer je een first look doet, zal dit rust geven. Het moment dat je aanstaande aan de deur staat is wel even spannend, maar dat is aan het begin van de dag en daarna ben je lekker rustig. Dit is anders wanneer je elkaar voor het altaar voor het eerst gaat zien. Dit zal een hoop meer spanning geven en dat kun je dus gemakkelijk voorkomen door een first look in te plannen.

Keer op keer zie ik de stress wegvliegen net nadat de bruid de bruidegom elkaar voor het eerst zien. Het is bijna alsof er een last van hun schouder valt en de rest van de bruiloft zal een stuk gemakkelijker worden.

2. Voorkom problemen

Je bereidt je bruiloft voor en gaat ervan uit dat alles perfect verloopt op deze dag. Er is toch altijd kans dat je trouwdag helemaal verloopt zoals je had gedacht. Er kunnen altijd dingen fout gaan waar je geen controle over hebt. Zoals slecht weer, mensen die te laat komen, files, ontbrekende ringen, een ondergaande zon, etc.  Dit zijn een paar dingen die fout kunnen gaan, maar er kan echt van alles mis gaan.

Probeer daarom de dag met zo min mogelijk risico te plannen. Houd in je planning rekening met het ergste zodat je overal op voorbereid bent. Wanneer jullie een first look plannen, kun je al veel foto’s maken zodat je die vast hebt. Het is ook handig dat wanneer je elkaar voor de ceremonie ziet, je al foto’s samen en met de familie kunt maken. Op deze manier hoef je je niet meer druk te maken na de ceremonie over deze foto’s. Je bent er zeker van dat je al enkele belangrijke foto’s van de dag gemaakt hebt. Bovendien heb je daardoor ook wat meer rust na de ceremonie en zijn alle andere foto’s extra. Dus mocht later op de dag te weinig tijd zijn of het weer valt tegen, dan heb je vast goede foto’s gemaakt.

3. De gevoelens gaan niet weg

Je droomt al heel je leven over je trouwdag en binnenkort gaat het eindelijk gebeuren! Houd er wel rekening mee dat het gevoel dat je heel je leven hebt over trouwen op de dag iets anders zou kunnen zijn dan je had voorgesteld. Een first look is niet iets waar je meteen over nadenkt en misschien heb je iets anders in je hoofd? Een first look is geen verplichting en het gevoel van de bruiloft komt ook op andere momenten goed tot zijn recht. Wanneer je met tegenzin de first look gaat doen zal dit niet helemaal tot zijn recht komen. Doe het gewoon niet als je echt iets anders wil doen en er zijn op de dag zelf nog voldoende mooie momenten om vast te leggen. Echter kan een first look wel gaaf zijn op beeld en het geeft wel een leuke start van de dag samen.

4. Meer mogelijkheden voor foto's

Dit is denk ik mijn favorietste tip, want eerlijk is eerlijk, je wilt zoveel mogelijk geweldige foto’s. Na de bruiloft zijn de trouwfoto’s het enige waar je op terug kunt kijken om jullie dag te herbeleven. Er is zijn meerdere onderzoeken geweest waaraan ze aan bruidsparen vroegen waar ze achteraf meer geld aan hadden willen uitgeven op de bruiloft. In dit onderzoek zie je dat bruidsparen 21% meer hadden willen uitgeven achteraf aan fotografie. 

 

Los van hoe je je geld uitgeeft aan de bruiloft, zorg ervoor dat je de tijd optimaal benut. Je hoeft niet een fotograaf de hele dag in te huren als je er niet voldoende budget voor hebt, maar zet de fotograaf optimaal in. Heb je de fotograaf voor bijvoorbeeld 6 uur, maak dan de volle 6 uur gebruik van de bruidsfotograaf. Structureer je planning van de dag dus zo goed mogelijk. Het is mogelijk om je dag zo in te plannen dat je zowel voldoende foto’s hebt als dat je even tijd hebt om te chillen. De fotoshoot zou ik niet te gehaast plannen. Probeer voor de fotoshoot zo’n 1 tot 2 uur in te plannen. Groepsfoto’s hoeven ook niet lang te duren. Wanneer je een lijst hebt met zo’n 10 combinaties dan kun dit in 15 minuten afronden.

Wil je meer tips hebben voor je dagindeling, check dan mijn artikel:  De beste bruiloft dagindeling. In dit artikel geef ik je een veel beter beeld van hoe de stroom van je trouwdag eruit zou kunnen zien.

Wat ik geregeld tegenkom, is dat mensen vlak voor het eten nog even wat foto’s willen maken met de gasten. De keuken heeft gerekend op een bepaalde tijd dat jullie aan tafel gaan en wanneer je te laat aankomt, zou dat vervelend kunnen zijn voor de keuken en loopt het niet zoals de chef het in gedachten had. Probeer anders nadat jullie de taart en toast hebben gedaan en iedereen heeft de taart op, meteen de groepsfoto’s te maken. Er is daarna voldoende tijd om met alle gasten te kletsen voor iedereen aan tafel gaat. Als de groepsfoto’s gedaan zijn, zie je ook vaak dat voor het bruidspaar er een last van de schouders valt want dit is over het algemeen het laatste officiële deel van de dag dat gefotografeerd wordt.

5. Geniet van de dag

Je bruiloft vliegt voorbij! Er zijn zoveel mensen en activiteiten die je op de dag hebt gepland dat het best lastig is om alles in je op te nemen. Dit is één van de redenen om een goede bruidsfotograaf in te huren om al deze ongeziene momenten voor jullie vast te leggen. 

Alle ideeën die je voor je trouwdag bedacht hebt, zoals tradities, locaties of momenten, zijn belangrijk om van te kunnen genieten en je aandacht aan te geven. Als jullie echt graag elkaar voor het altaar voor het eerst willen zien, dan moet je dat gewoon inplannen en kun je andere momenten weer anders plannen. Je hebt maar een bepaalde tijd voor je bruiloft beschikbaar dus zorg dat je een creatieve planning gemaakt hebt.

Klanten bedanken me geregeld omdat ik ze geholpen heb bij het bedenken hoe ze hun first look gaan doen. Dit is toch het moment dat het bruidspaar het nest van hun ouders officieel gaat verlaten. Dit is het moment van de dag dat het bruidspaar elkaar voor het eerst ziet en de start van een fantastisch feest. Ook voor familie en vrienden is dit een gaaf moment om mee te maken en zo de bruiloft officieel van start te zien gaan.

De first look geeft je naast een mooi moment samen daarna, ook tijd om wat groepfoto’s met familie en vrienden te maken. Het geeft je rust want je hebt elkaar gezien en de dag kan beginnen. Daarbij heb je meer mogelijkheden omdat je al foto’s gemaakt hebt en houd je tijd over om door te brengen met al je gasten.

Ik hoop dat deze beknopte informatie jullie helpt en laat het gerust weten als jullie vragen hebben. Jullie zijn altijd welkom voor een kop koffie of een online-meeting om te kijken wat ik voor jullie bruiloft kan betekenen.

Groetjes, Stefan

 
Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

De beste dagindeling voor je bruiloft

Volgende
Volgende

De trouwauto: het onmisbare detail van  een bruiloft