Tips voor perfecte trouwfoto’s

Jullie trouwfoto's geven een beeldverslag van een van de mooiste dagen uit jullie leven. Een dag vol mooie en onverwachte momenten, vrolijke mensen en veel sfeer.

Door mijn gevoel te volgen en te spelen met licht en compositie leg ik jullie dag op een creatieve manier vast. Ik wil foto’s maken waar jullie je leven lang met plezier naar terugkijken. Mijn stijl van fotograferen geeft een compleet verhaal van jullie trouwdag weer zoals jullie het hebben beleefd.

HOE KRIJGEN WIJ GAVE TROUWFOTO'S

Wie wil nou geen coole trouwfoto's van zijn bruiloft. Veel mensen zijn bang dat ze niet goed op de foto staan omdat ze nog nooit zo'n fotoshoot gehad hebben. Maar iedereen kan mooi op de foto staan!

Om deze te krijgen heb je niet alleen een goede fotograaf nodig maar zijn er enkele dingen waar je rekening mee kunt houden zodat je mooie foto's krijgt. Het is vaak een wisselwerking tussen fotograaf en bruidspaar in combinatie met licht. Maar voor de bruidjes en bruidegommen die toch een beetje opzien tegen de trouwreportage heb ik hier een aantal tips die iedereen kan gebruiken op de bruiloft waardoor ook jullie met een grote glimlach terug kijken naar geweldige trouwfoto's van jullie huwelijk.

Na maandenlang plannen is jullie trouwdag dan eindelijk aangebroken. Voor inspiratie hebben jullie Pinterest helemaal uitgeplozen voor de leukste poses en gave locaties. Met de bruidsfotograaf hebben jullie ook alle details van de dag voorgenomen. De trouwfoto's wil je echt perfect hebben wat deze zijn de tastbaarste herinneringen van jullie bruiloft dus je wilt dat ze gewoon geweldig worden!

TIP: ZORG VOOR DE JUISTE FOTOGRAAF

Als fotograaf ben ik over het algemeen het langst aanwezig van iedereen. Het is daarom belangrijk dat jullie een goede klik met me hebben. Tijdens het intakegesprek voel je vaak al aan of iemand bij je past. We hebben ook in de week van de bruiloft nog contact over de details van jullie dag en dat geeft ook weer wat rust. Ik probeer jullie zo veel mogelijk te ontzorgen waardoor jullie je comfortabel voelen. Wanneer jullie je comfortabel voelen bij mij, dan krijg je ook mooiere foto's met een échte glimlach.

Voor jullie de keuze maken van fotograaf is het ook handig de website van de fotograaf goed te bestuderen. Wellicht dat er wat filmpjes op staan zodat je de fotograaf beter kunt leren kennen en let ook op de reviews die andere bruidsparen achter laten. Als bruidsfotograaf heb ik in de jaren veel ervaring opgedaan en kan goed anticiperen op de verschillende "stress" momenten.

Een fotograaf met veel ervaring, die ondanks stress momentjes weet waar hij op moet letten, is dan geruststellend.

Stefan is ‘s avonds op het feest gebleven en heeft daar samen met ons gefeest en ondertussen fantastische foto’s gemaakt.
— Mark & Kelly

Tips voor de voorbereidingen - Getting Ready

Het geworstel met de jurk, nerveuze ouders, stropdassen in de knoop en alle lol eromheen is absoluut één van mijn favoriete momenten van de dag! Iedereen ziet meteen de mij als fotograaf aan het werk en raakt aan de camera gewend. Daardoor hoeft de rest van de dag niemand zich met mij bezig te houden.

- Zowel bij de voorbereiding van de bruid als de bruidegom zou het fijn zijn dat er een ruime en lichte kamer is omdat dit mooiste trouwfoto’s oplevert.

- Bij het opmaken van de bruid is het een idee om de spiegel in de buurt van het raam te zetten. Doe alle onnodige rommel lekker in een andere kamer zodat je voorkomt dat er teveel storende elementen in de foto’s zijn. Je hoeft natuurlijk niet alles op te ruimen want een beetje rommel hoort er natuurlijk een beetje bij!

- Vaak zijn er familieleden of vrienden bij de voorbereiding. Misschien een idee dat ze helemaal aangekleed zijn als er foto's gemaakt worden.

- Mooie sieraden of andere bijzondere kledingstukken die je op de foto wilt hebben? Leg ze vooral klaar! De trouwringen ga ik apart mee aan de slag voor de ringen trouwfoto, dus zorg ervoor dat deze bij de bruid aanwezig zijn.

- Het is niet nodig om bij de gehele voorbereiding aanwezig te zijn. Het laatste deel van de make-up is het mooist en als ik een uur voor de first look kom ben ik over het algemeen op tijd. In 60 minuten tijd kan ik naast de make-up en het aankleden ook de ringen, schoenen en jurk nog vastleggen.

  • Je fotograaf heeft minimaal 1 uur nodig om de voorbereidingen te fotograferen.

  • De voorbereidingen laten fotograferen is de snelste manier om te wennen aan de fotograaf.

  • Laat je tijdens de voorbereidingen helpen door vrienden en/of familie.

  • Plan de voorbereidingen in een grote ruimte waar veel licht is.

  • Vergeet niet om deze ruimte op te ruimen.

- First look is zo'n trouwfoto moment die je vast gelegd hebt. Het moment dat jullie elkaar voor het eerst zien. Het kan zijn dat jullie elkaar voor het altaar voor het eerst zien, maar wat ik vaker mee maak zijn de first look momenten waar de bruid zich heeft omgekleed. Je kunt van de trap lopen wat vaak behoorlijk donker en dus iets minder sfeervol. De bruid kan ook de voordeur open maken. Voordeel is dat de gasten bij de bruidegom kunnen staan en het moment ook kunnen meemaken. Het licht is vaak een stuk beter bij de voordeur dan bij de trap.

Wat ook wel eens voor komt, is de Amerikaanse versie van de first look. De bruid of bruidegom staat klaar met zijn rug naar zijn wederhelft. De ander tikt op zijn of haar rug waarna die mag omdraaien. Het leuke van deze methode is dat de spanning wordt opgebouwd wat weer leuke foto's geeft. Vaak gebeurd dit buiten in de tuin.

Stefan is heel relaxed en wordt als het ware tijdens de plechtigheid en het feest opgenomen in de massa.
— Paul & Alexa

Tips voor de trouwreportage

- Niets is leuker om zoveel mogelijk verschillende trouwfoto’s van de fotoreportage te hebben. Wanneer je alles op 1 plek fotografeert heb je minder variatie dan wanneer je naar een plek gaat met licht en schaduw. Kies daarom om de trouwreportage op verschillende plekken te doen. Op die manier kan ik me helemaal uitleven door met verschillende lichtsituaties te spelen, een shoot- en trouwlocatie met veel daglicht is dan echt een zegen.

- Er zijn 1001 mogelijkheden waar je de fotoshoot kan doen. Denk hierbij aan het park of bos, maar het strand en de duinen kan natuurlijk ook. Een mooi kasteel of juist industriële fabriek kan ook heel gaaf zijn. Kies locaties die echt bij jullie passen en probeer te kijken of er mooie lichte en donkere plekken zijn.

- Hoe lang duurt een trouwreportage? Dit verschilt nogal, maar de meeste bruidsparen kiezen ervoor om één tot anderhalf uur in te plannen (exclusief reistijd). Het kan altijd korter of langer maar uit ervaring weet ik inmiddels dat we in deze tijd een mooie variatie aan trouwfoto’s kunnen maken zonder dat we hoeven te haasten.

- Vind je het spannend om een fotoshoot te doen? Maak je geen zorgen: meer dan de helft van alle stellen geven dat van tevoren aan en het komt altijd weer goed. Als je zeker wilt zijn kun je altijd een loveshoot inplannen. Dan leer je mij als fotograaf beter kennen en krijg je een beetje gevoel bij hoe zo'n fotoshoot verloopt.

- Spontane trouwfoto's maken is toch heel moeilijk? Tijdens de fotoshoot zijn jullie even niet omringt zijn door andere mensen. Daar moet je van genieten! En ongemakkelijke en moeilijke poses doe ik niet aan! Tijdens de fotoshoot werken we met kleine opdrachtjes. Je hoeft helemaal niet na te denken over poseren en zult zelfs vergeten dat er foto’s worden gemaakt. Op deze manier krijg je de niet geposeerde en spontane foto’s.

- Stel dat het regent? Het is altijd verstandig om bij regen een binnen locatie achter de hand te hebben. Gelukkig maken we daar zelden gebruik van, maar met ons Nederlandse klimaat weet je het maar nooit. Dit bespreken we altijd even tijdens het intake gesprek en de dagbespreking in de week van de bruiloft. Of we ook echt gebruik moeten maken van de binnenlocatie zal moeten blijken uit het weerbericht enkele dagen voor de bruiloft. Maak je dus vooral geen zorgen!

- Trouwfoto’s tijdens het Golden Hour is ook heel gaaf. Knijp er samen aan het einde van het diner even tussenuit om van elkaar te genieten en een paar prachtige foto’s te maken bij ondergaande zon. Het juiste tijdstip van dit moment is afhankelijk van de trouwdatum, maar dit kun je heel gemakkelijk op Google terug vinden. Dit is het moment met super flattering licht én jullie hebben al van een deel van de dag kunnen genieten dus het plezier straalt ervan af.

Behalve een uitstekende fotograaf is Stefan een leuke gozer met een goed gevoel voor humor.
— Raymond & Jilka

Tips voor de groepsfoto's

Voor velen een verplicht nummer, maar groepsfoto’s nemen toe in waarde naarmate de tijd verstrijkt. Stel je voor hoe leuk het is als je over 20 jaar terugkijkt en al jullie dierbaren weer bij elkaar ziet staan. Wanneer komen al je familieleden en vrienden nu samen op één plek? Doen dus! Ook al is het heel bescheiden. De kans is wel groot dat dit onderdeel rommelig verloopt en daardoor langer duurt dan wenselijk. Daarom wat tips!

- Hebben jullie na de ceremonie een toost of borrel moment? Uit ervaring weet ik dat dit het beste moment is om groepsfoto’s te maken. Alle gasten zijn dan het meest ontspannen en dat levert de leukste foto’s op. Hebben jullie geen toost moment of is de locatie niet geschikt, dan kan je de foto’s natuurlijk ook maken na de ceremonie.

- Maak een lijstje met daarop alle samenstellingen waarmee je op de foto wilt gaan en geef dit lijstje aan de ceremoniemeester zodat deze de juiste mensen bij elkaar kan roepen voor de foto. Ga niet op de dag zelf improviseren want de kans is dan groot dat je mensen (per ongeluk) vergeet. Dat willen we natuurlijk voorkomen! De meeste bruidsparen hebben 8 groepen die ze apart op de foto willen.

- Maak je lijst niet te lang en beperk de lijst tot maximaal 12 combinaties. Wanneer je een hele lange lijst met groepen hebt is dat voor jullie en de gasten ook niet leuk om heel de tijd te wachten voor de foto. Als jullie een feest geven is er ook voldoende tijd om met anderen op de foto te gaan. Reserveer ongeveer 2 minuten per groepsfoto en houdt eventueel ook rekening met mensen die slecht ter been zijn. Deze kunnen niet lang staan en kunnen dus het beste bovenaan het lijstje geplaatst worden.

Meest voorkomende groepsfoto's:

  • de complete groep daggasten

  • ouders bruid + bruidspaar

  • familie bruid + bruidspaar

  • ouders bruidegom + bruidspaar

  • familie bruidegom + bruidspaar

  • getuigen + bruidspaar

  • bruid met vrienden

  • bruidegom met vrienden

  • Foto's tijdens het diner

Tijdens het diner vinden er vaak verschillende mooie trouwfoto momenten plaats. Naast de complete entourage van mooie gedekte tafels en de gezellige sfeer worden er vaak verschillende speeches gehouden. Vaak geven ouders of getuigen een toespraak en dat geeft vaak prachtige emotionele foto’s. Of misschien willen jullie zelf ook nog wel al jullie familie en goede vrienden toespreken.

Het feest

Na een lange dag is het tijd om jullie huwelijk te vieren met een feest. Een goed feest wordt steeds gezelliger naarmate de avond vordert. Mensen doen nog een 11e drankje, proberen nog even een keer de moonwalk en doen nog een praatje met de oom van de bruidegom. Op het feest komen meestal meer mensen dan overdag, maar mensen zullen ook lang napraten over jullie feest. Wat is dan leuker om daar topfoto’s van te hebben?

- Uit ervaring weet ik dat na de eerste dans het feest wat inzakt en dan iedereen graag met jullie wil praten. De dj bouwt de avond als het goed is ook mooi op waardoor het feest steeds leuker wordt naarmate de avond vordert. Ik blijf eigenlijk altijd tot het einde van het feest omdat aan het einde de aller leukste trouwfoto's gemaakt worden. Vaak is het zo dat iedereen dan een drankje op heeft en de losse groepjes allemaal samen smelten tot 1 grote groep. Dit geeft de mooiste en leukste foto's van de avond.

- Bestel ver voor jullie bruiloft allemaal accessoires voor het feest. Denk aan licht staafjes, lichtgevende brillen, hoeden. Carnaval spullen doen het altijd erg goed op een feest. Mensen worden erg creatief met die accessoires naarmate de avond verstrekt.

Heel fijn dat Stefan snel fotografeert. Zo hoef je niet eindeloos in een pose te staan, maar krijg je gewoon spontane foto’s.
— Yanuska & David

Wat te doen met je trouwfoto’s?

Trouwalbum

Het verhaal van jullie bruiloft kun je op meerdere manieren weergeven. De meest gebruikte vorm is het trouwalbum. Of je het trouwalbum laat maken of dat je het zelf doet maakt niet zoveel uit. Het scheelt je wel bergen uitzoekwerk wanneer je dit door de fotograaf laat doen, en zelf ben je vooral gefocust op hoe jij eruit ziet in plaats van het gehele plaatje.

Ik zorg er voor dat binnen een week het eerste ontwerp van het trouwalbum af. Afhankelijk van welk pakket jullie afnemen, bestel ik dan meteen het album of plannen we een correctieronde in. Bij deze correctieronde plaats ik binnen een week het ontwerp van het trouwalbum online waarop jullie de aanpassingen kunnen doorgeven. Tijdens de correctieronde nemen we alle correcties door en passen we hier en daar de pagina's aan waar nodig. Wanneer de correctieronde klaar is bestel ik het album en deze wordt over het algemeen binnen 3 weken bezorgd.

Stefan is een echte professional! Het resultaat was meer dan geslaagd! Ga je trouwen of geef je een ander feestje Stefan Segers is die man die je zoekt voor de foto’s!
— Maurice en Chantal

Word jullie bruiloft ook super gaaf? Hebben jullie ook een spetterend feest in de planning? Houden jullie van mijn manier van fotograferen en willen jullie ook zulke gave trouwfoto’s? Dan willen ik graag een keer met jullie een kop koffie drinken en kijken wat ik voor jullie zou kunnen betekenen. Maak gerust een vrijblijvende afspraak om een keer langs te komen voor een intake gesprek.

Bekijk ook de pagina met mijn gewonnen Awards

Het grappige in mijn vak is dat je voor trouwfoto's meerdere woorden hebt die hetzelfde betekenen. Ik maak bijvoorbeeld trouwfotografie, bruidsfotografie of een trouwreportage en dat betekend allemaal hetzelfde. Maar ook de naam van mijn beroep is ook in meerdere namen te noemen, denk maar eens aan: bruidsfotograaf, trouwfotograaf, huwelijksfotograaf, maar eigenlijk blijft het allemaal hetzelfde.

Ik hoop dat deze beknopte informatie jullie helpt en laat het gerust weten als jullie vragen hebben. Jullie zijn altijd welkom voor een kop koffie of een online-meeting om te kijken wat ik voor jullie bruiloft kan betekenen.

Groetjes, Stefan

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Unieke dingen die je kunt regelen voor je bruiloft

Volgende
Volgende

Hoe kies je een goede trouwfotograaf? 5 tips.