Wie heeft de mooiste bruiloft

Als bruidsfotograaf werk ik al sinds 2008 en heb meer dan 250 bruiloften mee mogen maken. De vraag: wie “heeft de mooiste bruiloft” is heel lastig te beantwoorden omdat iedereen de bruiloft op een andere manier organiseert en zijn eigen smaak erin verwerkt. Er zijn bruidsparen die de bruiloft zelf aankleden met versieringen en er zijn bruiloften die plaatsvinden in locaties waarbij versieringen niet eens nodig zijn. Ook zijn er bruiloften die alles uit handen geven en een weddingplanner aan het werk zetten. Het blijft dus lastig zeggen wie heeft de mooiste bruiloft. Er zijn toch veel meer dingen die nodig zijn voor een perfecte bruiloft.

wie heeft de mooiste bruiloft.jpg

Waaraan moet je voldoen

Als bruidsfotograaf kijk ik op een andere manier naar een bruiloft dan het bruidspaar en de gasten. Ik kijk niet alleen naar de aankleding, locatie en het weer, maar ik kijk vooral naar licht, sfeer en de gasten. Eene leuke bruiloft is ook afhankelijk van de gasten die je uitnodigt. Zijn deze gasten erg stil of juist heel extravert? Is het bruidspaar zelf heel stil of juist heel enthousiast?

Stel je hebt een prachtig kasteel waar de bruiloft wordt gehouden en er komen gasten die alleen maar met zichzelf bezig zijn of met hun partner en vervolgens met hun telefoon bezig zijn, dan zal de sfeer op de bruiloft ook niet bijzonder worden. Wanneer iedereen gezellig is met elkaar en er een grote groep ontstaat kan ik zeggen dat de bruiloft echt geslaagd is.

De sfeer vastleggen is zeker iets waar ik als bruidsfotograaf naar op zoek ben. Die momenten van gasten die iets geks doen, of ouders die tranen laten tijdens de ceremonie. Dit zijn allemaal momenten waar ik naar op zoek ben. Als deze sfeer ook nog eens op een mooie locatie is met mooi licht zou je zomaar de mooiste bruiloft kunnen hebben.

Naast de foto's van verschillende hoeken, met de juiste belichting en momenten zijn erg belangrijk, maar als je vervolgens niets met deze foto's doet is het ook weer zo zonde. Als je de mooiste bruiloft helemaal compleet wilt maken zou je een fotoalbum kunnen laten maken voor de bruidsfotograaf. Hij ziet als geen ander hoe het verhaal van de dag was en heeft al die mooie momenten vastgelegd. Wanneer je dan na jaren weer je trouwalbum erbij pakt krijgt je al die herinneringen weer terug. Zeker als ik later te horen krijg van klanten die ja jaren nog steeds zo blij zijn met hun album en soms nog een traant laten gaan dan kan ik wel zeggen dat zij de mooiste bruiloft hebben.

Wat zijn mijn mooiste bruiloften van 2019

Om de vraag te kunnen beantwoorden ben ik eens gaan kijken naar de bruiloften die ik in 2019 gefotografeerd heb. Daarvan heb ik een kleine lijst samengesteld van: wie heeft de mooiste bruiloft van 2019?

Maurice en Chantal

Dit bruidspaar is getrouwd in januari en in de avond waardoor er veel van mijn apparatuur gevraagd werd. Ze trouwde in Rijswijk bij Vlietzicht wat een hele leuke locatie is. Het zijn 2 boerderijen die aan elkaar zijn verbonden met een serre welke mooi ingericht is met planten en lichten wat een hele mooie sfeer geeft. Daarnaast waren de gasten ook heel vrolijk en was er een leuke sfeer tijdens het feest.

Maurice en Chantal - Winteravond bruidsreportage in Vlietzicht Rijswijk

Maurice en Chantal - Winteravond bruidsreportage in Vlietzicht Rijswijk

Niels en Margueritte

Ook dit stel was vroeg in het jaar getrouwd en wel op 1 februari. Het was erg koud en er viel lichte sneeuw. Ze trouwde in Scheveningen wat een mooie rauwe sfeer gaf op de foto's. Ondanks de kou liet Margueritte zich niet er van weerhouden om foto's te maken bij het strand. De ceremonie werd gehouden in Paviljoen de Witte in Scheveningen. Deze toplocatie is heel mooi ingericht en heeft een prachtige ambiance.

Niels en Marguerite - Winterbruiloft op Scheveningen

Niels en Marguerite - Winterbruiloft op Scheveningen

Sandra en David

Dit stel uit Den Haag is getrouwd begin maart in het Spaansche Hof in het centrum van Den Haag. Het Spaansche Hof is een voormalig stadspaleis aan de Westeinde in Den Haag. Het werd gebouwd in 1469 en fungeerde onder meer als woonhuis en ambassade. Het complex bestaat uit tien zalen en een binnentuin. Het is zeer smaakvol ingericht en uitermate geschikt voor bruiloften. Sandra is een lekker extravert en die energie geeft ze over aan de gasten. Het feest begon al vrij vroeg en rond 19.00 uur stonden alle gasten en ik lekker uit ons dak te gaan op de dansvloer. Dit was ook zeker een van de mooiste bruiloften van dit jaar.

Sandra en David - Sfeervol in de prachtige locatie Spaansche Hof in Den Haag centrum

Sandra en David - Sfeervol in de prachtige locatie Spaansche Hof in Den Haag centrum

Lotte en Daniel

In mei zijn over het algemeen veel bruiloften en zo ook de bruiloft van Lotte en Daniel. Dit leuke stel uit Leidschendam is getrouwd bij het Wapen van Zoetermeer. Aan het begin van de dag ben ik bij Daniel langs gegaan die zich aan het omkleden was midden in het oude centrum van Leidschendam. Na de ontmoeting zijn we het Westerpark in Zoetermeer in gegaan om foto's te maken. Dit park biedt zoveel mogelijkheden qua licht, kleur en sfeer. Eigenlijk ben je gegarandeerd van mooie foto's als je hier de fotoshoot gaat doen. Na de ceremonie heb ik kennis gemaakt met een hechte vriendengroep van het bruidspaar die heel erg enthousiast waren op het feest. Je voelde de vloer bewegen door al het gespring van de gasten. Dit is een mooi voorbeeld van hoe de gasten samen met het bruidspaar zorgen voor een goede sfeer op een mooie locatie waardoor je vervolgens in deze lijst komt.

Lotte en Daniel - Super sfeer door een hechte vriendengroep

Lotte en Daniel - Super sfeer door een hechte vriendengroep

Raymond & Jilka

Begin juni zijn Raymond & Jilka getrouwd in Hofstede Meerzigt. Deze bekende locatie was vroeger de trouwboerderij van Zoetermeer. Omdat Hofstede aan het Westerpark ligt zijn we daar ook foto's gaan maken. Mensen vragen wel eens aan mij of te veel zon geen probleem is tijdens de fotoshoot. Ik snap ook wel waarom men dit vraagt, je krijgt harde schaduwen in de zon en je moet knijpen met je ogen. Maar als je slim om gaat met dit licht kun je juist super mooie foto's maken. Bovendien kun je in het park onder de bomen door lopen en krijg daardoor geen licht van boven omdat de bomen dit licht blokkeren, maar alleen mooi zacht licht van voren. Hoe meer zon hoe mooier dit zal zijn. Hofstede heeft een tuin waar je de receptie kunt houden en de grote zaal waar je het feest en ceremonie kunt houden. Daarbij is het een van mijn favoriete restaurants.

Raymond en Jilka - Zoetermeerse bruiloft in Hofstede Meerzigt

Raymond en Jilka - Zoetermeerse bruiloft in Hofstede Meerzigt

Manon en Alvin

Wat zo onwijs leuk is aan mijn werk dat klanten geregeld terug komen. Zo ook Manon en Alvin waar ik de familieshoot mee gemaakt heb en ook de loveshoot. Dit stel uit Delft trouwde ook in het begin van juni. Helaas was er in de ochtend veel regen en wind waardoor we het programma een beetje aangepast hebben. Gelukkig regende het niet heel de tijd en werd het steeds beter. We zijn voor de fotoshoot in het sfeervolle centrum van Delft geweest zoals Hofje de Pauw, Oostpoort en andere hofjes en straatjes. Ook dit stel trouwde in Vlietzicht in Rijswijk. Het grappige is dat als je kijkt naar de locatie in januari en in juni hoe anders de sfeer is door het licht. Over sfeer gesproken, de vader van Manon is zelf ambtenaar voor de burgelijke staat en heeft zijn eigen dochter en schoonzoon getrouwd. Dit gaf meteen een super leuke sfeer. Tijdens het diner zaten de gasten aan hele grote lange tafels wat heel sfeervol is. Op het feest gingen de gasten ook allemaal los waardoor ik lekker met de gasten mee kon doen om zo de perfecte feestfoto's kon maken.

Manon en Alvin - Typisch Delft

Manon en Alvin - Typisch Delft

Stefan en Victoria

Trouwen op het strand is echt super leuk maar in Nederland weet je nooit of het weer mee zit. Immers ben je afhankelijk van het weer als je op het strand gaat trouwen. Halverwege juni zijn Stefan en Victoria getrouwd op het strand van Scheveningen bij de Waterreus. Het was echt de hele dag zonnig en lekker warm. Voor de fotoshoot zijn we door het centrum van Den Haag gegaan bij het Binnenhof en op het strand van Scheveningen. Heel leuk was dat het bruidspaar eigen zonnebrillen had laten maken en aan iedereen uitgedeeld had. Daardoor kreeg je meteen een leuke sfeer. In de avond toen het feest begon kwam DJ Johan van Ambitious. Hij had heerlijke Moombathon muziek bij zich waardoor iedereen van jong tot oud op de dansvloer ging. Ook de prachtige zonsondergang gaf een prachtige sfeer. De enthousiaste gasten, goede DJ, leuk bruidspaar en prachtig weer zorgde ervoor dat ook de bruiloft prima past in de lijst van: wie heeft de mooiste bruiloft.

Stefan en Victoria - Prachtig weer op het strand van Scheveningen

Stefan en Victoria - Prachtig weer op het strand van Scheveningen

Liad en Wilfried

Halverwege juni zijn Liad en Wilfried getrouwd in The Boathouse in Rotterdam. Deze prachtige locatie gelegen aan de Kralingse Plas hadden ze afgehuurd voor zo'n 250 gasten. Na de fotoshoot in het Kralingse Bos kwam het bruidspaar aan per boot bij de locatie. Na de ceremonie kon er heerlijk gegeten worden en kwamen er allemaal top dj's draaien wat een hele goede sfeer gaf aan het publiek. Het feest duurde langer dan gemiddeld en rond 2.00 uur waren er nog veel gasten aan het feesten! Tussendoor kwam er een vuurwerk show en dat gaf de sfeer een echte boost. Mede hierdoor was dit ook een van de mooiste bruiloften van 2019.

Liad en Wilfried - The Boathouse in Rotterdam met veel dj’s

Liad en Wilfried - The Boathouse in Rotterdam met veel dj’s

Annemieke en Jaap

In augustus zijn Annemieke en Jaap getrouwd in strandtent Titus in Kijkduin. Het was deze dag droog maar het waaide behoorlijk. Het grote voordeel was dat tijdens de fotoshoot er zo goed als geen mensen op het strand waren en ik de vrijheid had om foto's te maken zonder dat ik mensen op de achtergrond zag. Het was ook bewolkt waardoor het bruidspaar niet hoefde te knijpen met de ogen en we hadden mooi zacht licht.

Annemieke en Jaap - bruidsfotografie op het strand van Kijkduin

Annemieke en Jaap - bruidsfotografie op het strand van Kijkduin

Patrick & Lyn

Dit bruidspaar uit Delft trouwde in september in het dorp Oud Ade dat vlak bij de Kaag licht. Midden in de polder heb je echte Nederlandse plaatjes. Voor de fotoshoot zijn we naar Delftse Hout gegaan dat te vergelijken met het Westerpark in Zoetermeer. Ook hier veel hoge bomen en mooi zacht licht. We hadden veel zon wat in september heel mooi effect heeft. Op een of andere manier krijg je andere belichting en schaduwen in september dan bijvoorbeeld in mei. Nadat we de fotoshoot in Delftse Hout gemaakt hadden hebben we groepsfoto's gemaakt op het platte land bij oude molens. Het feest ging mede door de goede dj en leuke gasten helemaal los in de Meerhoeve in Oud Ade. Ook deze bruiloft had alle ingrediënten om in de lijst van de mooiste bruiloft te komen.

Patrick & Lyn - Oud Hollandse bruiloft in Oud Ade

Patrick & Lyn - Oud Hollandse bruiloft in Oud Ade

Was was de mooiste bruiloft?

Zoals je ziet heb ik dit jaar behoorlijk verschillende bruiloften gefotografeerd. Als bruidsfotograaf ben ik echt bevoorrecht dat ik deze mooie momenten van bruidsparen mag vastleggen. Het geeft me echt voldoening om dit van zo dichtbij te mogen meemaken en vast te leggen wat ik allemaal om me heen zie gebeuren. Het is daarom ook heel lastig om te zeggen: wie heeft de mooiste bruiloft van het jaar. Ik denk dat iedereen zijn bruiloft op zijn eigen manier perfect heeft georganiseerd en daardoor de mooiste bruiloft heeft.

Gaan jullie binnenkort ook trouwen en zou je zelf ook graag de mooiste bruiloft willen? Kom dan eens langs voor een kop koffie en dan kijken we wat ik voor jullie mooiste bruiloft kan betekenen.

Stefan Segers

Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.