8 redenen om bruidsfotografie in zwart-wit te maken

Bij zwart-wit bruidsfotografie zijn de bruidsfoto's zonder kleuren, maar soms wordt door het wegnemen van de kleur iets groter aan het beeld toegevoegd. Maar is het dan niet heel zonde om in zwart-wit te fotograferen terwijl we prachtige digitale camera's hebben met super goede kleuren sensoren? Een hoop fotografen vinden het heel zonde om in zwart wit te fotograferen vanwege hun goede kleuren sensor en gebruiken van die "filters" om mooie foto's te maken, maar vergeten dat zwart-wit heel veel impact kan hebben. Wat gebeurd er nu als je een completen bruiloft naast kleur ook eens in zwart-wit gaat bewerken? Je zal versteld staan hoe gaaf je foto's worden!

Zwart-wit foto's hebben meer emotie

Huwelijksfotografie legt de emoties van de dag vast - en soms voelen beelden meer emotioneel in zwart en wit dan in kleur. Hoewel dit bij elke bruidsfoto het geval is, kan het verwijderen van de kleur ervoor zorgen dat de kijker meer kan focussen op de interactie binnen de afbeelding. Zonder kleur kan die glimlach of die vader-dochter omhelzing krachtiger aanvoelen.

Het idee van emoties in zwart-wit is iets dat al langer bestaat. Ooit zei de bekende fotograaf Ted Grant: "Wanneer je mensen in kleur fotografeert, fotografeer je hun kleding. Maar wanneer je mensen in zwart-wit fotografeert, fotografeert je hun ziel! "

Het kan zijn dat een foto in kleur belangrijk is omdat de kleuren van het boeket van de bruid dan heel duidelijk te zien zijn of de aankleding van de trouwlocatie. Of een zonsondergang met het bruidspaar kan in kleur ook echt heel mooi zijn, maar als het beeld over emotie gaat, overweeg dan om de foto in zwart-wit om te zetten .

Afleiding weghalen met zwart-wit foto's

Als fotograaf kunnen we proberen een mooie compositie te maken. Denk eens aan de groepfoto's waarbij je iedereen op de foto gaat, we kunnen iedereen naast elkaar neerzetten maar er zijn een aantal factoren waar wij geen controle over hebben. De kleding van de gasten kunnen opvallen zoals die ene tante die een rode jurk aan heeft terwijl de rest in het zwart is.

Tijdens de ceremonie komt het geregeld voor dat er zowel lampen branden en verschillende ramen aanwezig zijn. Doordat de lampen een warme kleur licht hebben en het daglicht dat door de ramen heen schijnt meer blauwe kleur mengen deze kleuren niet altijd even mooi. Oranje kleur op de gezichten en een neutrale kleur achtergrond geeft ook niet altijd een mooie beeld. De oranje gezichten leiden erg af op de foto en dat wil je het liefst voorkomen.

Als bruidsfotograaf probeer ik afleidingen in foto's te tegen te gaan om zo een sterker beeld te maken, alleen is dit niet altijd mogelijk. Zwart-wit foto's kunnen daar goed bij helpen de afleiding tegen te gaan. Fotografen mogen zwart-wit alleen nooit gebruiken als excuus maar ze kunnen goed helpen bij het weghalen van de afleidingen in de foto's die in kleur aanwezig zijn.

Zwart-wit geeft contrast

Bij zwart-wit fotografie gaat het om het verschil tussen licht en donker, in plaats van de kleuren in de afbeelding. Hierdoor werkt een bewerkte zwart-wit foto vaak goed bij foto's met veel contrast. Foto's met harde belichting die tijdens het fotograferen onvermijdelijk waren, zien er vaak beter uit in zwart-wit.

Bij het omzetten naar zwart-wit kun je zelf bepalen hoe elke kleur wordt omgezet in een andere grijstint en heb je ook controle over de hoeveelheid contrast in de foto. Hoewel zwart-wit fotografie een analoge gevoel geeft kun je met een RAW bestand het analoge gevoel weer te laten zien op verschillende manieren. Je kunt contrast toevoegen of het tegenovergestelde doen om een ​​matte uitstraling te creëren.

Voorbeeld om te zien dat een foto met slecht licht en kleur er in zwart-wit veel mooier uit kan zien

Voordeel bij moeilijk licht

Harde contrasten werken bij zwart-wit foto's heel goed en zijn bij lastige licht situaties goed in te zetten. Denk eens aan situaties waarbij je zelf geen controle hebt over het licht zoals de ceremonie die bij wordt gehouden op een zonnige dag, of een ceremonie waarbij je geen flits mag gebruiken of een locatie waar er zijn grote ramen met fel zonlicht. Dit is waar je met zwart-wit fotografie van dat "slechte" licht een voordeel te maken in plaats van een nadeel.

Hard licht ziet er dramatischer en intenser uit bij zwart-wit foto's. Zwart-wit trekt ook meer aandacht naar schaduwen, waardoor je het 'slechte' licht als voordeel kunt gebruiken door de aandacht naar die schaduw toe te voegen.

Bij een foto met licht dat weerkaatst wordt door een gekleurd oppervlak en de foto een kleurzweem af geeft kun je dit oplossen door de foto naar zwart-wit om te zetten.

Zwart-wit kan ook helpen wanneer je saai licht hebt. Als het licht te zacht is om nog wat contrast toe te voegen kun je tijdens de zwart-wit conversie aangeven welke kleuren donkerder of lichter moeten worden waardoor je van een saaie foto en mooi contrastrijke foto kunt maken.

Nu lijkt het of zwart-wit conversie de oplossing is voor alles maar dat is niet zo. Wanneer de bruid of bruidegom in de schaduw staat hebben ze ook in zwart-wit donkere schaduw in de ogen. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je dit kan oplossen door bijvoorbeeld je flitser te gebruiken of een andere pose waar het licht wel goed op de ogen komt.

Hier een duidelijk voorbeeld dat zwart-wit meer impact heeft dan kleur

Zwart-wit bruidsfotografie truc

Zodra je kleur verwijdert ziet een foto er anders uit dan de wereld waarin we leven vanwege dat gebrek aan kleur. We zijn gewend in een wereld van kleur te leven en het is dus best lastig om erachter te komen welke afbeeldingen er in zwart-wit geweldig zullen uitzien.

Een handige truc die ik gebruik om te zien wat goed werkt in zwart-wit is om je camera in te stellen op RAW en het profiel op zwart-wit. Bij een systeem camera zoals mijn Fuji kun je dit heel gemakkelijk die door bijvoorbeeld Acros te kiezen. Omdat je de foto's in RAW opslaat kun je achteraf altijd alles in kleur omzetten, maar kun je tijdens het fotograferen direct zien in de elektronische zoeker hoe alles in zwart-wit eruit ziet.

Ik zou niet direct er voor kiezen om een hele bruiloft op deze manier te fotograferen want het kan zijn dat je bepaalde problemen die in kleur aanwezig zijn je over het hoofd ziet. Zeker als je deze foto's in kleur gaat opleveren is dat achteraf misschien balen. Maar wat je wel kan doen is tijdens de minder belangrijke momenten deze truc gebruiken zodat je leert in zwart-wit te visualiseren. Het overschakelen van zwart-wit naar kleur is in de camera zo gebeurd.

Bewerken kan eenvoudiger zijn

Een groot voordeel van het bewerken in zwart-wit is dat echte probleem foto's met bijvoorbeeld slecht licht of verschillende kleuren licht kunt wegwerken tijdens deze conversie. Op een warme dag in augustus iemand met een rood hoofd of een gekleurd behang dat de kleur weerkaatst zijn van die voorbeelden welke je goed weg kan werken in zwart-wit.

Hoe meer je zwart-wit foto's bewerkt hoe meer je echt goede foto's gaat herkennen. Je wordt nu niet meer afgeleid door kleur maar je ziet nu puur wat het licht doet met een foto. Wat ook makkelijker te bewerken is bijvoorbeeld pukkeltjes in het gezicht doordat je alleen met licht en schaduw te maken hebt. Maar ook afleidingen in de achtergrond van een foto zijn in zwart-wit makkelijker weg te werken

Gebruik niet alleen zwart-wit

Het analoge gevoel krijg je met zwart-wit foto's maar je hoeft natuurlijk niet trouwfoto's in zwart-wit te bewerken. Je kunt in software als Lightroom of Capture One heel gemakkelijk een kleuren en een zwart-wit versie maken om zo te zien welke het mooist is. Werkt een foto super goed in zwart-wit? Top gebruik deze dan in zwart-wit. Maar is een foto van bijvoorbeeld het boeket in kleur toch net mooier en heeft deze meer impact, dan kan je deze gewoon kan kleur gebruiken. De ene afbeelding ziet er beter uit in zwart-wit en andere afbeeldingen zien er beter uit in kleur. Jij bent als fotograaf de creatieve en kan die allemaal bepalen.

Houd wel rekening dat wanneer je foto's in kleur bewerkt met felle kleuren en harde contrasten, dat je niet een zwart-wit foto met matte schaduwen gebruikt. Dit ga je vooral zien als je kleuren en zwart-wit foto's gaat combineren in het trouwalbum. Handige truc is dat als je zwart-wit gebruikt in het album je dan een hele spread in zwart-wit maakt. Dit geeft meer impact en de foto's komen beter uit dan wanneer je ze gaat combineren.

Zwart-wit bruidsfotografie is tijdloos

Er zijn verschillende trends in fotografie, kijk maar eens naar Instagram. Daarbij boots je door middel van een filter een ouderwetse foto na. De taak van ons bruidsfotografen is er voor te zorgen dat we tijdloze foto's maken. Wanneer een foto echt goed is kun je elke bewerking erop los laten en blijft het een goede foto.

Tijdens het fotograferen ben je als bruidsfotograaf altijd aan het kijken naar licht, compositie en het moment. Als deze 3 elementen samenvallen heb je een goede foto en blijft deze in kleur of zwart-wit of wat voor filter dan ook een goede foto.

Fotografie is ooit begonnen in zwart en wit blijft een klassieke look voor bruiloften. In zwart en wit kijken de kleinkinderen van het bruidspaar niet naar de kleuren van de kleding, maar naar de uitdrukking op hun grootouders op de dag dat ze trouwden.

Zwart-wit foto's wat voor jou bruiloft?

Misschien ben je wel helemaal geïnspireerd door het lezen van dit artikel en lijkt het je ook gaaf voor je eigen bruiloft. Kom dan eens gezellig langs op de koffie om te kijken wat ik voor jullie bruiloft kan betekenen.

Groetjes, Stefan

Stefan Segers
Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.
https://www.stefansegers.nl
Vorige
Vorige

Hoe bereid je een loveshoot op het strand voor

Volgende
Volgende

De beste bruiloftsthema's voor prachtige fotomomenten