Het ultieme stappenplan voor mooie foto's op je trouwdag

Voor de bruiloft moet veel geregeld worden. Er zijn verschillende to-do lijsten online te vinden, maar wellicht dat jullie met de tips van de bruidsfotograaf de lijst nog verder kunnen aanvullen zodat je ook mooie trouwfoto’s krijgt.

Ruime planning

Plan de gehele dag niet al te krap in. Het is beter om een aantal rustpunten te hebben dan een vol programma in een te krappe tijd. Niet iedereen heeft dezelfde dagindeling maar mocht het lukken, dan is het verstandig overal rustig de tijd voor te nemen.

Voor de trouwreportage is het verstandig minimaal een uur (buiten de reistijd) in te plannen. Is er meer tijd, dan is het ook leuk om naar meerdere locaties te reizen zodat je veel variatie in de foto’s hebt.

trouwshoot bruidsfotograaf Stefan Segers tijdens groepsfoto geholpen door de ceremoniemeester

Regel een ceremoniemeester

Zoals in Amerika waar bruiloften vaak door weddingplanners geregeld wordt is dat in Nederland een stuk minder. Wanneer jullie geen weddingplanner hebben, neem dan in ieder geval een ceremoniemeester. Er komt best veel kijken op de bruiloft zelf en dan is een ceremoniemeester (of weddingplanner) zeker wel belangrijk . Soms gaat het ook om kleine dingen die de dag (of foto’s) net iets mooier maken. Tijdens de groepsfoto’s wil je met je ouders of broers en zussen op de foto. Omdat de bruidsfotograaf jullie (nog) niet zo goed kent is het makkelijker als de ceremoniemeester iedereen bij elkaar roept voor de foto’s. Op die manier kan de fotograaf zich bezig houden met waar hij goed in is (foto’s maken dus). Een ander voorbeeld zou kunnen zijn dat als de taart wordt aangesneden dat er niet van die lelijke plastic bordjes gebruikt worden maar dat er net even wat mooiere taartbordjes klaar staan. Dat is voor een foto net wat leuker. Dus neem in ieder geval een ceremoniemeester(s) (of weddingplanner).

trouwshoot trouwkaart

Stuur ons jullie trouwkaart

Om een gevoel bij jullie bruiloft te krijgen is het wel een leuk idee om jullie trouwkaart ook aan ons te sturen. Wij zien ook meteen van welke stijl jullie houden. Op de trouwdag zelf wordt deze kaart ook vaak creatief op de foto gezet.

Paraplu mee

Ondanks dat er maar 7% regen valt in Nederland gedurende een jaar weet je het toch nooit hier. Met name de maanden oktober tot en met april is de kans wat groter dat er regen valt. De ene dag is het stralend weer en ineens slaat het om en gaat het regenen. Iets waar niet vaak aan gedacht wordt: de paraplu. Tijdens de trouwreportage kan het goed uitkomen als het licht regent. We kunnen dan alsnog gewoon buiten foto’s maken. Maar ook bij zon komt de paraplu goed van pas. Een gekleurde paraplu is natuurlijk helemaal gaaf voor de foto! Denk ook aan een foto in de regen met paraplu en dan mooi verlichte regen door een flitser van achter. Super gaaf om zo’n foto te hebben toch?

trouwshoot bruidsfotografie met paraplu
trouwshoot bruidsfotografie met paraplu en flitser
trouwshoot bruidsfotografie met paraplu op het strand
trouwshoot bruidsfotografie met paraplu in het park bij een beeld

Opgeruimd huis

Aan het begin van de dag worden best een aantal mooie momenten vastgelegd, zoals het opmaken van de bruid, het dichtknopen van de trouwjurk, de ontmoeting met de bruidegom en de eerste familiefoto’s. Het is dan voor de foto’s ook mooier als er geen boodschappentassen, wasgoed of rommel door het huis ligt. Dit geeft wat meer rust in de foto’s. Denk ook eens aan de spiegels. Deze worden vaak gebruikt om foto’s mee te maken door naar het spiegelbeeld te kijken. De bruidsfotograaf komt zo vaak op plekken waar hij normaal nooit had kunnen staan.

toruwshoot-bruidsfotografie-ceremonie-ringen-fout.jpg

foute manier van aanschuiven

Hier zie je duidelijk dat de ring niet zichtbaar is tijdens het aanschuiven. Wanneer je je hand draait is de ring veel beter zichtbaar.

Schuif de ringen langzaam

Na het ja-woord als de ringen worden omgedaan is het een mooi moment om het aandoen van de ringen vast te leggen. Doe dat niet te snel. Wanneer je de ring om de ringvinger van je partner schuift houd dan de onderkant van zijn of haar hand vast zodat de ring ook duidelijk zichtbaar is op de foto. Zoals je hier ziet in de foto houdt de bruid de ringen mooi vast zodat je het aanschuiven goed ziet.

trouwshoot bruidsfotografie tijdens het aanschuiven van de ringen

Gasten bij elkaar

Laat de ceremoniemeester de gasten & familie bij elkaar brengen voor de ingang van b.v. het gemeentehuis of de kerk voordat het bruidspaar naar binnen of buiten loopt. Bij bellen blazen is het ook leuk als de mensen dichtbij elkaar staan en niet te verspreid. De foto vergroot de afstand erg dus als men een meter van het bruidspaar staat lijkt het op de foto alsof ze veel verder er vandaan staan. Beter is dat men lekker dicht bij elkaar staat in de haag zodat iedereen goed in beeld komt.

trouwshoot trouwreportage. Bruidspaar loopt door een haag van de brandweer.

Geniet

Op de dag zelf hoef je niet veel meer te denken. Omdat alles al geregeld is loopt het allemaal vanzelf en bovendien regelt de ceremoniemeester(s) het allemaal wel. Laat de dag komen zoals die is en geniet vooral! Het kan zijn dat de dag anders loopt dan in de eerste instantie gepland was maar dat geeft niet. Wij maken altijd mooie foto’s, wat er ook gebeurt. Als bruidsfotograaf hebben wij veel ervaring met bruiloften onder allerlei wisselende omstandigheden. We weten als geen ander met bepaalde situaties om te gaan en spelen meteen in op bepaalde momenten. We leggen de dag vast zoals het daadwerkelijk was en daarbij zorgen wij voor de juiste compositie en licht.

bruidsfotograaf Stefan Segers

Willen jullie nog meer handige tips voor de trouwreportage kom dan een keer op gesprek. Dan nemen we jullie dag rustig door en kijken we wat ik voor jullie kan betekenen op jullie bruiloft. Ik ben erg benieuwd naar wat jullie allemaal van plan zijn.

Stefan Segers

Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.