Hoe kies je locaties voor de trouwreportage?

Wanneer je gaat trouwen maak je een indeling van je dag. Daar komt dan ook de trouwreportage bij kijken. Maar waar moet je deze trouwreportage gaan maken met de bruidsfotograaf? Hoe lang duurt zo'n trouwreportage? Ik ga proberen wat handige tips en inspiratie te geven waar jullie de trouwreportage locaties zou kunnen vinden.

Tijdens de gesprekken die ik heb met bruidsparen valt het me op dat ze vaak geen idee hebben waar ze de trouwreportage zouden kunnen maken. Ze geven wel eens plekken aan waar hun vrienden de bruidsfotografie hebben laten maken met de bruidsfotograaf of via via hebben ze van een bepaalde plek gehoord.

Ik probeer tijdens het gesprek er achter te komen of het bruidspaar misschien een locatie kent waar ze iets bijzonders mee hebben. Denk eens aan de plek waar ze elkaar ontmoet hebben, of de plek waar ze graag heen gaan. Ook bepaalde hobby's of werk zijn dingen die de plek van de reportage kunnen beïnvloeden. Denk eens aan iemand die brandweer is waarbij we op de kazerne langs zouden kunnen gaan voor wat foto’s van de trouwreportage. Aan het einde van het gesprek komen we vaak op een locatie waar het bruidspaar nooit over nagedacht had, maar vinden dit heel erg gaaf.

Niet alleen een mooie plek is belangrijk maar vaak is het ook handig om logistiek handig te plannen. Meerdere locaties voor de trouwreportage op de route van bijvoorbeeld thuis naar uiteindelijk de locatie van de ceremonie. Wanneer je niet al te veel reistijd nodig hebt heb je meer tijd over voor de foto's!

Meerdere bruidsfotografie locaties

Wanneer je meer diversiteit wilt in het album is het aan te raden om meerdere locaties in te plannen voor de trouwreportage. Je hebt daardoor veel meer keus voor het album en je kan er een leuk verhaal van maken.

Ik heb wel eens met een bruidspaar tussen de koeien gestaan omdat de bruidegom opgegroeid was op een boerderij. Dit is dus een typisch voorbeeld van een locatie die goed bij het bruidspaar past. Als het bruidspaar hun album op komt halen hebben ze niet alleen een album met originele foto’s, maar ook een grote keuze door de meerdere locaties.

Mooie bijkomstigheid is dat het zo mijn werk leuk en uitdagend houdt, doordat ik steeds op andere plekken kom. Want laten we eerlijk zijn die mooie boom is na meerdere keren fotograferen nog steeds maar een gewone boom.

locatie scouten in Rotterdam door Joris en Deborah

locatie scouten in Rotterdam door Joris en Deborah

locatie scouten trouwreportage

locatie scouten trouwreportage

trouwreportage locatie scouten in het park

trouwreportage locatie scouten in het park

Op onderzoek uit gaan

Wanneer je op zoek gaat naar een locatie voor de trouwreportage is het vaak handig om een camera mee te nemen (bijvoorbeeld je telefoon). Maak op verschillende locaties wat foto's en bekijk thuis welke locaties voor jullie geschikt zijn voor de trouwreportage. Kijk naar de omgeving maar ook het licht dat je daar ziet. Houd ook rekening ermee dat als je in de winter gaat kijken, en je in de zomer trouwt het er heel anders uit kan zien. Bedenk een route die logisch is voor jullie zodat je zo min mogelijk reistijd nodig hebt en dus meer foto's kan maken.

Handige tips

kleur op de achtergrond

Een aantal dingen waar je op kunt letten tijdens de zoektocht naar een locatie zijn: kleur en licht. Met kleur bedoel ik of er verschillende gekleurde plekken zijn welke je kunt gebruiken voor de achtergrond. In plaats van een grijze achtergrond kan een gekleurde achtergrond erg leuk zijn. In een park heb je veel groen, maar misschien is er in datzelfde park ook wel een houten huis welke mooie bruine kleuren heeft? Misschien is er op een locatie een geverfde achtergrond en gaaf is om te gebruiken?

licht: volle zon of schaduw

Voor wat betreft licht bedoel ik of er plekken zijn waar je vol in de zon staat of dat er ook nog schaduw is. Met name de plek volop in de zon kan eerder slechter zijn dan beter. Je krijgt door de zon van die harde schaduwen wat minder mooi op de foto over komt. Bovendien moet je ook vaak je ogen knijpen en dat ziet er niet altijd mooi uit op de foto. Op een zonnige dag is het dan vaak ook mooier om wat schaduw te zoeken. In de schaduw krijg je mooi zacht licht wat perfect is voor een bruiloft.

Hoe lang duurt een trouwreportage?

De trouwreportage kan in 10 minuten gemaakt worden, echter heb je in zo'n korte tijd niet een grote diversiteit aan foto's. Wanneer je ongeveer 1.5 uur uit trekt voor de shoot kom je een aardig end. Wanneer je voor meerdere locaties kiest is het verstandig toch iets meer tijd te besteden voor de trouwreportage. Stel dat je naar 3 of 4 locaties wilt en je moet ook reistijd mee rekenen dan zit je met 2.5 uur over het algemeen ruim in de tijd. Jullie hoeven je dan niet te haasten en je hebt daardoor voldoende beeldmateriaal om het trouwalbum mee te vullen.

bruidspaar in het Euromastpark

bruidspaar in het Euromastpark

Het resultaat

De 3 foto's eerder in het artikel zijn gemaakt door bruidspaar Debora en Joris. Zij zijn door Rotterdam gaan zoeken naar geschikte locaties voor de trouwreportage. Met deze foto's in het achterhoofd hebben ze een route uitgestippeld waar we ze shoot hebben gedaan met de trouwfotograaf. Bovenstaande foto is het resultaat dat we gemaakt hebben in het park bij de Euromast. Deze plek had het bruidspaar van te voren al gezien en was op het moment van de shoot prachtig verlicht. Door de goede voorbereiding was het bruidspaar niet met mij bezig maar lekker met elkaar waardoor er ongedwongen foto's ontstonden.

Conclusie

Het maakt de fotograaf niet veel uit waar je de foto's maakt zolang er maar voldoende licht is. Maar wat toch vaak leuk is om iets uit te kiezen dat bij je past waardoor je naast mooie foto's ook een leuk verhaal van kan maken. Qua tijd is het aan te raden ruim de tijd te nemen voor de shoot zodat je niet al te gehaast de dag door komt.

bruidsfotograaf Stefan Segers

Ik ben benieuwd naar jullie trouwdag

Willen jullie een keer langskomen om samen te kijken naar een plek voor jullie trouwreportage? Kom dan een keer langs op de koffie. We zijn erg benieuwd naar jullie trouwdag indeling en wat voor feest jullie willen organiseren. Uiteraard is bellen ook mogelijk op telefoon 065-3338796.

Stefan Segers

Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.