Hoe vind je de perfecte bruidsfotograaf?

De zoektocht naar een professionele fotograaf is best moeilijk. Er zijn heel veel bruidsfotografen op internet en om daar een beetje wegwijs uit te komen heb ik vier tips waarop je kunt letten tijdens de zoektocht naar de juiste trouwfotograaf.

1. Past de prijs in jullie budget?

Wanneer jullie de fotograaf gevonden hebben die precies die foto’s maakt waar jullie naar op zoek zijn, is het ook belangrijk om te weten wat hij kost en of dit in jullie budget valt. Er zijn veel bruidsfotografen & veel verschillende prijzen en pakketten.

Vergelijk de fotografen eens met de volgende punten:

 • Krijgen jullie alle foto’s op digitaal of moeten jullie deze nog afkopen?

 • Zijn de digitale foto’s in hoge resolutie?

 • Wat voor trouwalbum zit erbij?

bruidsfotograaf Stefan Segers aan het werk

Bij een bruidsfotograaf ben je gemiddeld zo’n 2000,- euro kwijt voor: een hele dag fotografie met trouwalbum, het uitwerken van alle digitale foto’s en het opleveren ervan.

Dit lijkt veel, maar onthoud wel dat een professionele fotograaf blijft investeren in de beste apparatuur. Daarnaast betalen jullie niet alleen voor de tijd dat de fotograaf aanwezig is, maar ook de nabewerking neemt veel tijd in beslag.

Het uitzoeken van de beelden, bewerken en exporteren van de beelden neemt veel tijd in beslag. Maar ook het ontwerpen van het trouwalbum, correcties doorvoeren, exporteren en bestellen van het album kost veel tijd. Tenslotte is er ook nog de kennis, ervaring en vakmanschap waar jullie voor betalen.

Een goede bruidsfotograaf:

 • kent de momenten

 • kent zijn camera en gebruikt hem als een verlengstuk van zijn ogen

 • weet waar hij moet staan

 • valt niet op

 • weet wat hij moet fotograferen

 • weet hoe hij met bepaalde lichtsituaties moet omgaan

 • kan goed communiceren met het bruidspaar en de gasten

 • is creatief

Stel je eens voor dat je de mooiste foto die je ooit gemaakt hebt van je overleden oma of opa aan mij laat zien. Deze is echt onbetaalbaar nietwaar? En stel nou dat ik deze foto door midden scheur, hoe erg zou je dat vinden? Hoeveel is deze foto je waard geweest? Ik ga er vanuit dat je dit echt heel zonde zou vinden omdat deze foto onbetaalbaar is voor je.

Dit zijn dus de foto’s die ik van jullie bruiloft, jullie vrienden en familie maak. Deze foto’s zijn onbetaalbaar en worden steeds meer waard naar mate ze ouder worden.

Een tastbare herinnering voor later moet professioneel worden vastgelegd in stijl en kwaliteit. Als jullie later de foto’s terug bekijken moeten jullie weer hetzelfde gevoel krijgen als dat jullie op de dag hadden. Dit kan de bruidsfotograaf alleen bereiken als hij serieus met zijn werk bezig is. Bruidsfotografie is een vak apart!

Bruidsfotograaf Stefan Segers aan het werk

2. De stijl van fotograferen

Erg belangrijk is dat de fotograaf die jullie zoeken een bepaalde smaak van foto’s maakt wat jullie aanspreekt. Op de website van de bruidsfotograaf vind je een portfolio en deze moet jullie eigenlijk meteen aanspreken. Dit is de eerste klik die je met de fotograaf hebt.

Er zijn eigenlijk 2 soorten bruidsfotografen. De fotograaf die traditionele foto’s (geposeerd) maakt. Deze fotograaf is vaak erg aanwezig doordat hij iedereen poseert en vaak alles perfect in scene wilt zetten. Je hebt ook de trouwfotograaf die op een journalistieke manier fotografeert (alsof je erbij bent geweest). Daarbij is de stijl van de fotograaf ook belangrijk. Bijvoorbeeld: vintage, hip, modern, romantisch, traditioneel of journalistiek

Het is wel handig als jullie veel gezien hebben van jullie toekomstige fotograaf en helemaal meegaan met zijn stijl. Kijk daarnaast ook naar de kwaliteit van zijn foto’s. Daarbij zijn onder meer van belang: de scherpte, belichting, variatie en creativiteit in de reportage.

Iedereen kan mooi op de foto gezet worden. Een goede bruidsfotograaf weet het mooiste uit jullie te halen!

bruidsfotograaf aan het werk

3. De "klik" met de fotograaf als persoon

Omdat de fotograaf wel een belangrijk deel van de dag bij jullie zal zijn, zal het zeker belangrijk zijn om hem voor de bruiloft een keer te ontmoeten. Is het net of je hem al jaren kent? Dan weet je dat je goed zit. Je moet je echt op je gemakt voelen bij hem.

Wanneer jullie een goed gevoel hebben bij een fotograaf met bovenstaande 3 punten, dan hebben jullie de bruidsfotograaf voor jullie trouwdag gevonden!

4. Handig om te weten

Laat je niet verleiden door de budget fotograaf. Deze zijn altijd te duur! Als ze hun werk niet goed gedaan hebben krijgen jullie die momenten nooit meer terug. Belangrijker is de klik met de fotograaf en zijn/haar foto’s!

De trouwreportage is een heel belangrijk onderdeel van jullie trouwdag. Alle bijzondere momenten, jullie vrienden en familie, de aankleding & sfeer behoren goed en mooi te worden vastgelegd. Jullie willen toch ook jaren later nog kunnen genieten van jullie mooie trouwfoto’s?

bruidsfotograaf Stefan Segers

Mochten jullie een keer op gesprek willen komen om te zien of wij de perfecte klik hebben voor jullie bruiloft? Neem dan gerust contact met ons op. Ik ben heel benieuwd wat voor bruiloft jullie organiseren en wat voor spetterend feest jullie gaan geven.

Stefan Segers

Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.