waarom zijn er zoveel prijsverschillen in trouwreportages?

De kosten van een professionele bruidsfotograaf bestaan voornamelijk uit tijd, kennis en zijn vakmanschap. Er zijn verschillende factoren die de kosten van de fotograaf bepalen. Waar moeten jullie op letten wanneer je op gesprek gaat bij de fotograaf? Lees hier een aantal tips waar je op kan letten.

trouwreportage-Anne-Floor-en-Hans-39.jpg

Hoe berekend een bruidsfotograaf zijn prijs

De prijs van de bruidsfotograaf is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het aantal uur dat de huwelijksfotograaf aanwezig is?

 • De opgebouwde ervaring van de trouwfotograaf

 • Hoe populair is de trouwfotograaf

 • Het uitzoeken van de trouwfoto’s en de nabewerking

 • Krijg je de trouwreportage in een fotoalbum of alleen digitale foto’s?

 • Heeft de trouwfotograaf ‘Awards’ gewonnen met bruidsreportages?

 • Werkt de bruidsfotograaf ‘zwart’ of draagt de fotograaf BTW af?

 • Zijn er veel reiskosten bij de bruiloft?

Naast de kosten voor fotocamera's en randapparatuur heeft de trouwfotograaf ook kosten voor zijn website, nabewerking, fotoboeken, BTW en training. Maar denk ook aam de vele uren (denk aan kennismakingsgesprekken) waar hij geen rekening voor kan sturen.

Bij trouwshoot heb je al een trouwreportage + trouwalbum voor 1599,-

Bekijk hier onze complete prijzenlijst


bruidskinderen in Kasteel Duivenvoorde

Wat bruidsfotografen in het algemeen berekenen

De prijzen van fotografen voor een bruiloft kunnen heel verschillend zijn. Sommige fotografen hebben een laag starttarief, maar er moet later dan wel weer worden bijbetaald voor nabestellingen of voor de digitale foto’s. Er zijn fotografen die alleen de trouwreportage met album leveren, dus zonder foto’s. Er zijn ontelbare mogelijkheden, diensten, tarieven en pakketten. De prijzen lopen uiteen grofweg gezegd van zo’n € 250,- tot wel € 5000,-.

Voor een gemiddelde trouwreportage betaal je rond de € 1250. Indien een trouwalbum is bijgeleverd kan de prijs zo’n € 2000,- zijn.

De prijs is natuurlijk ook sterk afhankelijk van wat jullie willen en is ook verschillende per fotograaf. De tijd dat de fotograaf aanwezig is kost geld. Maar ook het bewerken van de beelden neemt tijd in beslag en wordt ook berekend. Voor een hele dag ben je al gauw zo’n 8 uur fotografie kwijt. Dit is dan vanaf het begin (kapper, opmaken, aankleden) tot aan het diner. Maar ook het feest kan uiteraard gefotografeerd worden. Ik houd als bruidsfotograaf wel van een feestje en feest ook gezellig mee, echter blijven ik altijd professioneel en op de juiste momenten zorg ik dan ook dat de foto’s te gemaakt die er toe doen. Omdat de prijzen erg uiteen lopen heb je hier een aantal tips waar je op kunt letten als je op zoek gaat naar een bruidsfotograaf.

Tips voor de keuze van een bruidsfotograaf

 • Krijgen jullie alle foto’s op DVD/USB/digitaal of moeten jullie nog nabestellen?

 • Wat zijn de prijzen van nabestellingen?

 • Zijn de geleverde foto’s in de hoge resolutie?

 • Hoe lang doet de fotograaf er over voor je iets te zien krijgt?

 • Is een album inbegrepen in de prijs?

 • Wat is de kwaliteit van het album?

 • Hoe lang is de fotograaf op de dag aanwezig?

TROUWSHOOT

Een bedrag van € 1250,- of € 2200,- voor de bruidsfotograaf lijkt in eerste instantie misschien veel en dat is meteen een hele uitgave voor jullie trouwdag. Bedenk dan wel dat een professioneel fotograaf blijft investeren in de beste apparatuur (camera’s, lenzen, software, computers, kantoor, website). Een goede lens is al gauw € 1500,-.

Niet alleen de tijd dat de fotograaf aanwezig is op jullie trouwdag, maar de tijd dat de fotograaf na de bruiloft bezig is (wat meer is dan de bruiloft zelf) wordt ook berekend (denk aan het uitzoeken van de trouwfoto’s, bewerken van de beelden, online plaatsen, ontwerpen van het album, extra afspraak in de studio om het album af te ronden).

Tenslotte is er ook nog de kennis, ervaring en vakmanschap waar jullie voor betalen. De bruidsfotograaf probeert altijd op de hoogte te blijven van de nieuwe trends qua fotografie en blijft zich daarom constant ontwikkelen en is constant bezig met leren. Een goede bruidsfotograaf:

 • weet wanneer je juiste de momenten zijn

 • weet waar hij moet staan

 • is niet constant aanwezig en bepaald niet jullie dag

 • ziet details

 • weet hoe hij met bepaalde lichtsituaties moet omgaan

 • kan goed communiceren met het bruidspaar en de gasten

 • is vooral creatief

Gemiddeld geeft een bruidspaar zo’n € 15000,- uit voor hun trouwdag. Er komt natuurlijk ook veel bij kijken. Vraag jezelf dan ook even af: Hoe belangrijk vinden wij de fotografie op onze bruiloft? Stem daar het budget voor de fotograaf op af.

Groepsfoto’s hoeven niet altijd stijf te zijn

Slechts een percentage van de totale kosten bruiloft zijn de kosten van de trouwfotograaf

Wat een trouwfotograaf kost kan je ook bekijken als percentage van je totale budget. Wanneer je naar je totale budget voor je bruiloft kijkt, moet je er rekening mee houden dat je ongeveer 10% van je totale budget kwijt bent aan professionele bruidsfotograaf. Dit geldt voor bruiloften tussen de € 10,000 en € 20,000. Een gemiddelde bruiloft kost zo'n € 15,000. Als je bruiloftsbudget extreem hoog of laag is kan het natuurlijk zo zijn dat je een hoger of lager percentage kwijt bent.

Misschien lijkt 10% een hoog percentage, maar bedenk wel dat je trouwfoto’s een van de weinige investeringen zijn, waar je je leven lang van kan nagenieten. Neem bijvoorbeeld de bruidsjurk, deze kost al snel € 1500 – € 2,500, maar ga je daarna nooit meer dragen, terwijl je de foto’s van je trouwrapportage elke dag kan bekijken in je album, op de computer, je telefoon of denk ook eens aan een afdruk aan je muur waar je lang van kunt genieten.

Ik zou dus goed nadenken over de blijvende herinnering die je laat vastleggen door de bruidsfotograaf en laat deze maken door een professional.

Bruidspaar op de fiets in Den Haag

Aan jullie de keuze wat jullie willen:

De gratis fotograaf

-Gratis- Een vriend, familielid of kennis kan misschien foto’s maken op de trouwdag. Voor sommige misschien de beste optie als het budget beperkt is. Tegenwoordig kunnen mooie foto’s worden gemaakt met relatief eenvoudige camera’s. Zelfs met de iPhone of andere telefoon kunnen ook leuke foto’s worden genomen. Veel mensen zijn tegenwoordig aanwezig met een camera telefoon en wanneer je al die foto’s verzameld, heb je van verschillende kanten de dag in beeld. Toch om het een echt pakkend plaatje te maken is wel enig inzicht nodig betreffende compositie, licht en het moment!

De hobbyfotograaf

-Goedkoop- Iemand (misschien uit jullie omgeving) die voor een aardige prijs goede trouwreportage kan maken. Misschien heeft deze fotograaf ook een goede spiegelreflexcamera met flitser. De hobbyfotograaf kan uitstekende foto’s maken. Let wel op dat het niet alleen de camera is waarom het gaat, maar vooral de man of vrouw achter de camera die de foto maakt. Het inzicht en creativiteit in de dag is daarbij heel belangrijk. Daarnaast moet hij of zij de camera goed en snel kunnen bedienen.

De professioneel bruidsfotograaf

-Met een prijskaartje- Bij de professional weet je dat je goed zit. Je kunt je heerlijk ontspannen en genieten van de bruiloft. Jullie krijgen mooie foto’s van jullie trouwdag waarop jullie afgebeeld worden zoals je echt bent. De bruidsfotograaf weet jullie ook erg op je gemak te stellen waardoor je heerlijk jezelf kan zijn en de dat kan beleven in plaats van dat hij geleefd wordt door de fotograaf. Uiteraard wordt er professionele apparatuur gebruikt (zoals bijvoorbeeld een full frame camera en lichtgevoelige lenzen) voor de beste resultaten. De professionele bruidsfotograaf neemt minstens 2 camera’s mee zodat er altijd een back-up aanwezig is, mocht er een camera mee ophouden. Het gevoel dat in de foto’s vastgelegd wordt is de specialiteit van de professionele bruidsfotograaf en daar hangt uiteindelijk wel een prijskaartje aan. Maar het uiteindelijke resultaat van de foto’s en het album zie je dan wel meteen.

Als tastbare herinnering van jullie trouwdag zijn er later nog de trouwfoto’s en zijn daardoor ook een belangrijk onderdeel op jullie trouwdag. De vraagprijs van een fotograaf moet enigszins in jullie budget passen, maar laat je dus niet gelijk afschrikken als er een iets hoger prijskaartje aanhangt.


Ik ben benieuwd naar jullie trouwdag

bruidsfotograaf Stefan Segers

Hebben jullie ook een spetterend feest in de planning? Kom dan een keer langs op de koffie. We zijn erg benieuwd naar jullie trouwdag indeling en wat voor feest jullie willen organiseren. Uiteraard is bellen ook mogelijk op telefoon 065-3338796.

Stefan Segers

Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.