Goedkope trouwfotograaf: Doen of niet?

Het lijkt zo’n fantastische aanbieding; een goedkope trouwfotograaf die jullie voor een stuntprijs de trouwreportage en het album aanbiedt. Dat klinkt als goede deal, want voor de locatie betalen jullie immers ook al de hoofdprijs. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een paar foto’s te schieten en deze een beetje te bewerken? Uiteindelijk nemen jullie de gok, maar het eindresultaat is meer dan teleurstellend. Ik heb geregeld bruidsparen aan de lijn die achteraf spijt hebben dat ze een goedkope fotograaf hebben gekozen.

Jullie besluiten dan ook om het trouwalbum over te laten aan een professional, maar de foto’s van de bruiloft hebben toch een bittere nasmaak. Om een mooi album te maken met foto’s die jullie fotograaf geschoten heeft wordt best een klus want er zitten weinig mooie foto’s bij en de belichting is niet mooi en de mooiste momenten was hij ook nog eens vergeten.

Ik zet voor jullie vijf redenen op een rijtje waarom een goedkope trouwfotograaf niet altijd het beste eindresultaat oplevert.

bruidsfotograaf Stefan Segers aan het werk

bruidsfotograaf Stefan Segers aan het werk

1. Op zoek naar clichés

Wanneer je op de website kijkt van een ‘goedkope trouwfotograaf’, valt vaak al veel op. De lay-out van de site is zelf al ‘goedkoop’ in elkaar gefrutseld en de trouwfoto’s die op de website te vinden zijn, staan vaak bomvol clichés. Prijsstunters gaan voor goedkope prijzen, maar missen vaak zelf de passie voor het vak. Wanneer je een trouwfotograaf in hart en nieren bent, ga je voor kwaliteit. Van de website tot aan de trouwreportage en het album, want je wilt het beste uit zo’n speciale dag halen. Wanneer een fotograaf al niet de moeite neemt om zijn website een mooie vormgeving te geven, moeten jullie je afvragen of hij deze moeite wel doet voor jullie trouwfoto’s. Kijk daarom goed naar de aanwezige foto’s op de website; zijn deze daadwerkelijk mooi of enorm geretoucheerd en hetzelfde als bij alle andere gefotografeerde bruiloften? Zitten er originele momenten bij? Een professionele fotograaf heeft niet veel fotobewerkingen nodig foto’s die rechtstreeks uit de camera komen moeten al bijna perfect zijn. Met een klein beetje bewerken maakt de professional een goede foto tot een top foto. Een professionele bruidsfotograaf zal altijd luisteren naar jullie verhaal, want dit is uiteindelijk wat je terug wilt zien op jullie bruiloftsfoto’s: Jullie verhaal in plaats van het verhaal van iedereen.

Goedkope trouwfotograaf: Doen of niet?

2. De uren die een fotograaf maakt

De grootste vergissing die mensen maken over bruidsfotografie is dat het even ‘klikken en afdrukken’ is. Wanneer je een goedkope trouwfotograaf in handen neemt, is de kans groot dat hij zo te werk gaat, maar een professional biedt meer dan alleen een ontspanner. Hij kijkt op de locatie naar de mooiste plekken en beste licht. Hij anticipeert op de dag zodat je niet alleen foto’s van jezelf hebt maar ook de dingen die er omheen gebeurd zijn. Na het de trouwreportage is de professionele fotograaf echter nog niet klaar want dan gaat het echt werk pas beginnen. Hij zoekt alle foto’s zorgvuldig uit, bewerkt kleur, contrast en helderheid en maakt uiteindelijk een selectie van foto’s waar hij geheel achter staat. Er zitten veel uren achter het fotograferen van een bruiloft, maar als je voor kwaliteit gaat, wil je ook dat de fotograaf veel tijd en moeite aan jullie trouwfoto’s en trouwalbum besteedt. Het is immers één van de mooiste dagen uit jullie leven en je wilt hier met plezier naar terugkijken. Wanneer een goedkope trouwfotograaf maar twee uur aanwezig is op jullie bruiloft en vervolgens binnen een uur jullie foto’s op een stickie zet of met WeTransfer naar jullie verstuurd, is de vraag of dit wel echt een professionele fotograaf is.

trouwshoot bruidsfotografie bij trouwlocatie Frankendael in Amsterdam

3. Een mooie locatie vraagt om mooie foto’s

Jullie hebben een prachtige locatie uitgekozen, maar op de goedkope trouwfoto’s staan jullie alleen bij een boom en de bruidsauto. Een mooie locatie verkoopt misschien zichzelf, maar heeft wel degelijk een professionele fotograaf nodig om tot haar recht te komen. De crisis werkt niet mee en het is natuurlijk een fijn gevoel dat wanneer je de hoofdprijs hebt betaald voor de locatie, jullie kunnen bezuinigen met een goedkope trouwfotograaf, want de bruidsreportage gaat uiteindelijk een leven lang mee. Is het niet verschrikkelijk zonde als jullie hier niet het allerbeste eruit hebben gehaald?

4. Een goede band met de fotograaf

Op een belangrijke dag als jullie trouwdag, wil je natuurlijk een klik hebben met de trouwfotograaf. Een professional houdt daarom altijd eerst een oriënterend gesprek met jullie om te bespreken wat de wensen zijn, maar ook zodat jullie kunnen beoordelen of er met hem een klik is. Natuurlijk wil een fotograaf graag de klus binnenhalen, maar een professional vindt het het allerbelangrijkst dat jullie je lekker voelen bij de keuze voor hem als trouwfotograaf. Hij is immers verantwoordelijk voor het verhaal van jullie bruiloft en de weergave van jullie dag zoals deze daadwerkelijk was.

Een professional overlegt met jullie, komt met ideeën en probeert jullie op de dag zelf zo min mogelijk in vaststaande scènes neer te zetten. Bruidsfotografie moet immers spontaan en gezellig blijven. Wanneer je een goedkope trouwfotograaf inhuurt moeten jullie je erop instellen dat deze fotograaf minder bezig is met deze achtergrond en alleen standaard bruidsfoto’s (safeshots) maakt. Vraag daarom altijd eerst een oriënterend gesprek aan bij een fotograaf om te zien of jullie hetzelfde idee achter een goede bruidsreportage hebben als de fotograaf zelf.

Als bruidsfotograaf probeer ik altijd een goede band op te bouwen met bruidsparen

Als bruidsfotograaf probeer ik altijd een goede band op te bouwen met bruidsparen

5. Goedkoop is duurkoop

Bij trouwshoot is het al vaker voorgekomen; bruidsparen die naar aanleiding van het eindresultaat van de goedkope trouwfotograaf bij ons op de bank zitten. Ze willen uiteindelijk het trouwalbum door een professionele fotograaf laten ontwerpen omdat ze geen vertrouwen meer hebben in hun goedkope fotograaf en hebben vaak ook de vraag: “Goh, kan je onze trouwfoto’s alsjeblieft nog nog wat beter maken?”. Ontzettend zonde natuurlijk, want bij een professionele fotograaf had je dit probleem niet gehad. Goedkoop is daarom vaak duurkoop, want de goedkope trouwfoto’s moeten worden verbeterd, waardoor jullie alsnog extra tijd, geld en je eerdere enthousiasme voor de bruidsfotografie kwijt zijn.

Ik raadt daarom ieder aankomend bruidspaar aan om goed na te denken over wat voor trouwfotograaf jullie willen inhuren. Denk niet alleen simpelweg aan kosten, maar verdiep je in de foto’s van de fotograaf (vinden jullie deze mooi?), de klik met deze persoon en het eindresultaat dat jullie verwachten. Goedkoop is een fijn begrip, maar een prijsstunter heeft niet ‘hetzelfde product voor een beter prijs’ zoals bij de Mediamarkt.

Een goede bruidsreportage is elke cent waard, want deze gaat vele jaren langer mee dan de wasmachine.


Ik ben benieuwd naar jullie trouwdag

Stefan Segers Trouwshoot bruidsfotograaf

Hebben jullie ook een spetterend feest in de planning? Kom dan een keer langs op de koffie. Ik ben erg benieuwd naar jullie trouwdag en wat voor feest jullie willen organiseren. Uiteraard is bellen ook mogelijk op telefoon 065-3338796.

Stefan Segers

Sinds 2008 werkzaam als fotograaf met als specialiteit portretten, families, kinderen en bruiloften.